Vaccinera dig inför resan

Inför din resa kan det vara nödvändigt att skydda dig mot smittsamma sjukdomar genom vaccinationer.

Vaccinera dig inför resan

Vilka vaccinationer som rekommenderas varierar beroende på din resedestination, vistelsens längd och aktiviteterna du planerar i landet. 1

Hitta vaccinatör nära dig

I vissa fall kan en pågående epidemi i ett land påverka rekommendationerna för nödvändiga vaccinationer. Om du besöker släkt och vänner i länder med pågående sjukdomsutbrott, ökar risken för att bli sjuk, vilket gör det extra viktigt att skydda dig genom att vaccinera dig.

Inte alla smittsamma sjukdomar kan förebyggas med vaccin, då är det särskilt viktigt att läsa på om resmålet och riskerna på plats för att skydda sig på annat sätt.  

Om du ska vaccinera dig inför din resa tänk på att planera in besök på en vaccinationsklinik i god tid före avresan, helst en till två månader innan, speciellt om ni är en familj med barn i olika åldrar. Många vacciner kan kräva fler än en dos med ett antal veckors mellanrum för att ge optimalt skydd och doseringsscheman kan dessutom vara olika för vuxna och barn.  

Vänta inte med att boka tid hos en vaccinationsklinik eller kontakta din vårdcentral för att veta vad som gäller för just din resa. 

Referenser:

SE-BOTB-2400004, april-2024