Riskområden för japansk encefalit

Japansk encefalit är en potentiellt förödande sjukdom som orsakas av ett virus som sprids till människor via myggor. Riskområdena för japansk encefalit sträcker sig, namnet till trots, utanför Japan. Totalt 25 länder i Asien och västra Stillahavsområdet där Australien ingår är riskområden för japansk encefalit och resenärer till dessa områden löper risk att smittas om de blir bitna av en infekterad mygga.

Utforska risken för japansk encefalit och skydda din hälsa inför resan till riskområden i Asien och västra Stilla havet.

I de flesta länder där viruset förekommer vaccineras lokalbefolkningen mot japansk encefalit. För att minimera risken för infektion och eventuell efterföljande hjärninflammation rekommenderas resenärer att överväga att vaccinera sig och vara medvetna om vilka geografiska områden som har ökad risk för smitta. Även om sjukdomen är ovanlig, kan allvarliga fall leda till japansk encefalit, en potentiellt dödlig hjärninflammation. Det är därför viktigt att vara välinformerad och medveten om smittläget i det land man tänkt resa till. Områden med en förhöjd risk att smittas av japansk encefalit:

Australien
Bangladesh
Bhutan
Brunei
Burma
Filippinerna
Kambodja
Kina
Indien
Indonesien
Japan
Laos
Malaysia
Nepal
Nordkorea
Pakistan
Papua New Guinea
Ryssland
Singapore
Sydkorea
Sri Lanka
Taiwan
Thailand
Timor-Leste
Vietnam

Vänta inte med att ta reda på om dina resplaner och ditt hälsotillstånd gör att du bör vaccinera dig mot japansk encefalit. För att hinna fullfölja en hel vaccinationsserie behöver du påbörja vaccinationen i god tid innan avresa. Prata med en vaccinationsklinik om vilket doseringsschema som gäller för vaccin mot japansk encefalit.

Hitta vaccinatör nära dig

Hur ska man veta om man behöver vaccinera sig mot japansk encefalit?

Du kan förbereda dig inför ditt samtal med din läkare. Tänk igenom och ta upp följande punkter:

  • Vart du ska resa, gärna så detaljerat som du kan (din geografiska destination)
  • Hur länge du planerar att vistas i olika områden (resans längd)
  • Vilka aktiviteter du planerar att göra
  • Om du är osäker på exakt vistelseplats eller aktivitet på resmålet
  • Hur du kommer att bo
  • Sannolikhet för framtida resor till samma område

Andra sätt att skydda sig under resan

Klädsel
Använd långärmat och långbyxor.

Myggmedel
Skydda dig med myggmedel. Om du även använder solskydd, ta först på solskyddskräm och applicera sedan myggmedel. Spraya eventuellt kläder och utrustning med insektsmedel innehållande permetrin. (Permetrin är ett insektsgift som dödar eller skyddar mot insekter som myggor och sandflugor. Permetrinbehandlade kläder ger skydd även efter flera tvättar. Använd 0,5 % permetrin för att behandla kläder och utrustning (till exempel stövlar, byxor, strumpor och tält) eller köp kläder och utrustning som redan är permetrinbehandlade.)

Val av boende
Håll myggen borta och se till att det finns myggnät för fönster och dörrar och välj boenden med möjlighet att stänga om dig när du ska sova. Välj rum med luftkonditionering,

Myggnät
Om du inte har luftkonditionering, sov under ett myggnät. Välj ett myggnät som är tättliggande (kompakt), finmaskigt, vitt, rektangulärt och tillräckligt långt för att kunna stoppas in under madrassen.

Referenser:

SE-BOTB-2300001, feb-2024